Salt la conținut
Listă de dorințe Coș
0 articole

Beneficiile Alunelor de Pădure Într-o Nutriție Echilibrată Pentru Copii

De Allu România 01 Dec 2023

Provocare ta zilnică: Cum să asiguri o nutriție echilibrată pentru copiii tăi, când tot ce vor ei sunt dulciuri și produse îmbogățite cu arome și zahăr?

Bineînțeles că nu poți controla fiecare masă sau snack. Cel mai greu e atunci când mergeți în vizită sau primiți musafiri pentru că cei mici se bucură întotdeauna de atenții gustoase care nu fac decât să le alimenteze pofta de “ceva bun”.

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că există o cale de a transforma pe termen lung această provocare într-o aventură delicioasă și nutritivă?

O mamă fericită stând la masă lângă copilul ei cu bluză galbenă, care mănâncă cu poftă, ținând o furculiță în gură.
foto: cottonbro studio from Pexeles

Ah, înainte să hotărăști cât de mult citești din articol sau cât de utile sunt sfaturile de aici, îți spun că nu cred că e corect sau greșit să fii o mamă care “își crește copiii din cărți” și nici să fii o mamă care “își crește copiii după capul ei că așa au făcut și părinții noștri”. Mai degrabă, cred că e bine să fii o mamă informată. Așa că informează-te și hotărăște tu ce faci mai departe. Până la urmă, tu știi și tu simți ce e mai bine pentru copilul tău.

În orice caz, în toată această poveste despre cum creăm o nutriție echilibrată pentru copii, eroii neașteptați sunt alunele de pădure. Integrându-le în alimentația lor, le oferi un aport de elemente esențiale extrem de benefice pentru sănătatea și dezvoltarea lor - proteine, fibre, grăsimi și vitamine. Citește în continuare să înțelegi cum să o faci încât să le satisfaci toate poftele, fără să se plictisească de alune sau de mesele sănătoase, în general.


Ce vei afla din acest articol:

 

Ce beneficii au alunele de pădure într-o nutriție echilibrată pentru copii?

Pentru copiii aflați în plină dezvoltare academică și socială (6 - 11 ani), alunele de pădure sunt ca o mină de aur nutritivă:

  • Proteinele ajută la construirea și repararea țesuturilor.
  • Acizii grași Omega-3 și Omega-6 sunt cruciali pentru dezvoltarea creierului și a funcției cognitive.
  • Conținutul bogat în vitamina E protejează celulele corpului împotriva stresului oxidativ.
  • Mineralele precum magneziu, fier și calciu sunt fundamentale pentru oasele în creștere și pentru un sistem imunitar puternic.
Introducerea alunelor de pădure în dieta zilnică a copiilor nu numai că le stimulează energia și concentrarea, dar contribuie și la formarea unor obiceiuri alimentare conștiente.

 

3 idei de mic dejun sănătos pentru copii, cu alune de pădure

Cel mai ușor mod de a introduce alunele de pădure în dieta copiilor, este să le oferi ca snack-uri de ronțăit în pauzele de joacă. Totuși, modul lor preferat e să le mănânce la micul dejun. Și uite, cât e de simplu!

De exemplu, ai încercat vreodată să adaugi alune mărunțite în cerealele sau în iaurtul preferat al copiilor? Aceasta nu este doar o modalitate de a adăuga textură și gust, dar și de a le oferi cantitatea necesară de nutrienți fără a-i obliga să renunțe la iaurtul sau cerealele lor preferate.

Îți lăsăm mai jos 3 idei de mic dejun cu alune de pădure pentru copii pe care le poți pregăti în 2 timpi și 3 mișcări.

1. Tartine cu Cremă de Alune și Fructe

  • Ingrediente: Pâine integrală, cremă tartinabilă din 100% alune de pădure bio Alunette, felii de banană sau căpșuni, puțină miere sau un strop de sirop de arțar (opțional).
  • Preparare: Prăjește ușor pâinea integrală și unge-o cu un strat generos de cremă din alune. Adaugă deasupra felii de banană sau căpșuni pentru un plus de dulceață naturală și textură crocantă. Poți adăuga un strop de miere sau sirop de arțar pentru o dulceață suplimentară.
  • De ce e sănătos: Acest mic dejun combină carbohidrații complecși din pâinea integrală cu proteinele și grăsimile sănătoase din alune, oferind sațietate și energie de lungă durată. Fructele oferă fibre și vitamine esențiale.
Două felii de pâine prăjită unse cu cremă de alune de pădure, cu banane și căpșuni și alune de pădure mărunțite
foto: solod_sha from Pexels

2. Porridge cu alune de pădure și fructe

  • Ingrediente: Fulgi de ovăz, lapte sau o alternativă vegetală, un pumn de alune de pădure mărunțite, câteva fructe (de exemplu, mere sau pere tăiate cubulețe, banane, piersică), puțină scorțișoară și miere sau sirop de arțar pentru îndulcire.
  • Preparare: Gătește ovăzul în lapte sau apă 3-5 minute, adăugând alunele mărunțite și fructele tăiate. Servește porridge-ul cald, adăugând scorțișoară și îndulcindu-l după gust. La final ornează bolul cu porridge cu felii de fructe și alune de pădure întregi, în așa fel încât să pară că ai gătit pentru ei cel mai arătos desert din lumea întreagă chiar la micul dejun.
  • De ce e sănătos: Ovăzul furnizează carbohidrați complecși și fibre pentru energie de lungă durată, în timp ce alunele adaugă proteine și grăsimi sănătoase. Fructele oferă o sursă naturală de dulceață și vitamine.

3.Clătite Proteice Pufoase cu Alune de pădure și fructe

  • Ingrediente: Făină din alune de pădure Fanula, ouă, lapte sau o alternativă vegetală, praf de copt, fructe proaspete sau congelate, cremă din alune de pădure cu miere pentru topping.
  • Preparare: Amestecă făina din alune de pădure, ouăle, laptele și praful de copt pentru a face aluatul de clătite pufoase. Consistența aluatului trebuie să fie mai groasă decât la cel pentru clătitele franțuzești. Coace clătitele pe o tigaie antiaderentă și servește-le cu cremă din alune de pădure cu miere și fructe proaspete.
  • De ce e sănătos: Aceste clătite sunt bogate în proteine datorită făinii de alune, ouălor și a cremei din alune de pădure cu miere. Fructele adaugă antioxidanți și vitamine, făcând din acest mic dejun o alegere sănătoasă și delicioasă.

Clătite pufoase cu cremă de alune de pădure și afine, lângă borcan de Alunette - crema din alune de padure cu miere bio.

 

Fiind primii pași spre o nutriție echilibrată pentru copiii tăi, aceste mici schimbări în rutina de dimineață pot face minuni pentru starea de spirit și nivelul de energie al întregii familii. Cui nu i-ar plăcea să mănânce un mic dejun sănătos care arată a desert în fiecare zi?

Implică-i pe cei mici în bucătărie

Dacă vrei să aibă obiceiuri sănătoase pe termen lung, atunci e necesar să îi implici pe cei mici în bucătărie. Gătitul împreună nu este doar distractiv pentru copii, dar și educativ. Copiilor le va plăcea întotdeauna să te ajute în bucătărie, mai ales dacă devine un ritual al vostru, în care povestiți câte-n lună și-n stele.

De ce să nu încercați împreună rețete sănătoase și simple, cum ar fi biscuiți cu alune în forme amuzante, brioșe sau chiar batoane de cereale făcute în casă? Ba chiar mai simplu, puteți face salate! Iar la final, pune-i să aleagă un ultim ingredient magic - ulei din alune de pădure, alune mărunțite sau orice le place lor.

Bine, dacă aveți chef de un pic mai multă bucătăreală, eventual pentru a sărbători un eveniment, atunci tarta cu ciocolată, caramel și alune de pădure e o super “aluțetă” de încercat.

Făcând rețete diverse poți exersa cu ei matematica de bază, dar îi poți învăța și despre mâncarea organică sau originea alimentelor. De exemplu, discutați despre cum cresc alunele de pădure, despre beneficiile lor pentru mediu și pentru nutriția echilibrată a copiilor.

Interesant va fi și dacă vorbiți despre cum sunt transformate în făină sau ulei. Aceste discuții pot inspira în copii un respect mai mare pentru natură, sustenabilitate și pentru alimentele pe care le consumă, ajutându-i să înțeleagă lanțul alimentar și impactul alegerilor alimentare asupra lumii înconjurătoare.

Când copiii sunt implicați în prepararea mâncărurilor, sunt mult mai probabil să le și guste. Acesta poate fi un pas important în a-i face să încerce și să aprecieze alimente noi.

Jocuri și activități educaționale despre alimentație

Transformă nutriția într-un joc. De exemplu, poți crea un "puzzle alimentar" unde copiii trebuie să asocieze diferite alimente cu nutrienții lor. Alunele de pădure pot fi un exemplu excelent pentru a discuta despre proteine și grăsimi sănătoase. Acest tip de activitate nu doar că îi învață despre cum să creeze o nutriție echilibrată pentru copii într-un mod interactiv și distractiv, dar îi și ajută să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea.

Dragă mămică, știu că nu există un ghid perfect de “părinteală” și știu că îți dorești ce e mai bun pentru copiii tăi, dar de cele mai multe ori, cele mai bune soluții sunt și cele mai simple.

Introdu în alimentația copilului produse pe bază de alune de pădure. Ai grijă să fie bio și să aibă o listă scurtă de ingrediente pe care să o înțelegi. Caută brandul online să vezi dacă e transparent cu privire la practicile lor ecologice. Iar dacă în final găsești produse din 100% alune de pădure cum sunt cele de la Allu, fii sigură că poți și că e mai simplu decât ai crezut să oferi o nutriție echilibrată pentru copiii tăi.

Încurajează curiozitatea, creativitatea și iubirea pentru natură în micuțul tău, oferindu-i cele mai bune alegeri. Împreună, putem crea o lume în care să creștem nu doar copii sănătoși, ci și păstrători ai frumuseților naturii.

- Gânduri și îndrumări de la o mamă din echipa Allu

Vă mulțumim că v-ați abonat

Adresa de email a fost înregistrată

Cumpără întregul look

Alege opțiuni

Editare opțiune
this is just a warning
Conectați-vă
Cărucior de cumpărături
0 articole