Salt la conținut
Sărbătorile de Paște, până la Ziua Copiilor, îți aduc Reduceri de până la 47%!🥳
Listă de dorințe Coș
0 articole

Rețetă de Tartă cu Ciocolată, Caramel și Alune

De Allu România 22 Jan 2024
Celebrul bucătar britanic a cucerit întreaga lume cu rețetele sale, iar tarta cu ciocolată, caramel și alune a lui Jamie Oliver dovedește încă o dată de ce acesta este unul dintre cei mai buni chefi din lume. Este un desert spectaculos care va încununa o masă reușită de Sărbători alături de familie și prieteni. Iar combinația de ciocolată, caramel și alune garantează succesul chiar și în fața celui mai exigent juriu culinar din lume.
Ingrediente pentru tarta cu ciocolată, caramel și alune a lui Jamie Oliver:

Pentru aluat:
  • 150 g făină albă
  • 40 g cacao
  • 25 g zahăr pudră
  • 120 g unt nesărat
  • gălbenușul de la 1 ou mare
Pentru cremă:
  • 300 g zahăr
  • 60 ml miere
  • 300 ml smântână
  • 45 g unt nesărat
Pentru toppingul crocant:
  • 50 g alune
  • 100 g zahăr
Pentru zahărul caramelizat:
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 1/2 linguri de sirop de glucoză

Mod de preparare:

Pentru a face aluatul, se amestecă într-un castron făina, cacao și zahărul. Se adaugă untul și se frământă până când se obține un aluat sfărâmicios, cu aspect de pesmet. Se adaugă gălbenușul de ou și 45 de ml de apă și se amestecă până se obține un aluat, adăugând mai multă făină dacă este necesar. Se acoperă cu folie alimentară și se ține la frigider timp de 30 de minute.

Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Se ia o formă de tarte cu diametrul de 25 de cm, se pune aluatul în ea, apăsând bine pe margini, apoi se umple cu boabe de orez sau bile ceramice pentru copt și se pune din nou la frigider pentru 30 de minute. După aceea, tava se introduce la cuptor pentru 15 minute. În același timp se pot coace și alunele pentru topping-ul crocant, până când devin maronii. Se scoate aluatul, se îndepărtează bilele ceramice sau boabele de orez și se introduce din nou la cuptor pentru 5 minute sau până când aluatul este făcut.

Pentru umplutură, se pun zahărul și mierea într-o oală, la foc mediu. Când zahărul începe să se topească, se amestecă cu mișcări circulare până când se obține un caramel auriu. Se ia de pe foc și se adaugă smântâna și untul. Se pune din nou pe foc și se gătește până când caramelul devine maroniu. Se ia de pe foc și se toarnă peste blatul tartei, apoi se lasă la răcit. Pentru topping-ul crocant se ia o tavă de copt și se tapetează cu hârtie de copt. Zahărul se pune într-o oală la foc mediu, cu un termometru pentru gătit. Când începe să facă bule pe margini, se înclină oala ca să te asiguri că zahărul se topește integral.

Atunci când ajunge la 150 de grade Celsius, se ia de pe foc și se adaugă alune și se amestecă (să nu amesteci cu o lingură), apoi se toarnă în tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la răcit. După ce s-a răcit, se taie cu un cuțit sau se folosește robotul de bucătărie pentru a-l mărunți și apoi se împrăștie uniform pe suprafața tartei.

Pentru a decora cu zahăr caramelizat, se încălzesc zahărul și siropul de glucoză, împreună cu 50 ml de apă, timp de 8-10 minute, până când amestecul ajunge la 150 grade Celsius, apoi se ia repede de pe foc și se pune într-un recipient cu apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire. Se iau 2 furculițe și se trage zahărul afară din oală, ondulând mâinile în față și în spate, pentru a obține fâșii lungi și subțiri de zahăr. După ce se întăresc, se pun deasupra tartei pentru decor.

Vă mulțumim că v-ați abonat

Adresa de email a fost înregistrată

Cumpără întregul look

Alege opțiuni

Editare opțiune
this is just a warning
Conectați-vă
Cărucior de cumpărături
0 articole